Urządzasz wielkie przyjęcie i chcesz zabłysnąć wśród gości odpowiednim doborem trunków w menu? Okazuje się, że samo podanie wytrwanego wina, nawet jeśli pochodzi z bardzo dobrego szczepu i ma wybitny rocznik, nie sprawi, że jadłospis naszego wieczoru stanie się ucztą godną króla. Okazuje się bowiem, że bardzo duże znaczenie ma to, jak podajemy wino i dobór gatunku do określonych rodzajów potraw. Aby więc nie popełnić towarzyskiej gafy warto przeczytać, czy zakupione napoje rzeczywiście nadają się na stół, a jeśli tak – do którego elementu menu pasują najbardziej. Jeśli w menu, które przygotowaliśmy na wieczór przeważają potrawy słone warto zneutralizować trochę ich smak winem słodkim. Sól może dobrze podkreślić, a nawet uzupełnić słodki smak wina, dlatego taki trunek idealnie będzie się komponował na przykład z paterą z serami.

Również gorzki smak potraw może zostać zneutralizowany przez podanie wina słodkiego. Natomiast, jeśli podajemy słodkie potrawy wino wytrawne może zwiększyć ich gorycz i zaszkodzić całości. Istnieje tez kilka prostych zasad doboru trunku do danego rodzaju potrawy. Do ryb i owoców morza idealnie pasuje wino białe, ewentualnie różowe, tak samo, jak w przypadku drobiu, chyba, że podajemy drób smażony lub pieczony, wtedy odpowiednie będzie też lekkie wino czerwone. Do wieprzowiny i cielęciny stosowne okazuje się być wino czerwone, natomiast do wołowiny również czerwone, ale cięższe i bardziej aromatyczne wino.

Inne potrawy mogą również wymagać odpowiedniego doboru alkoholu, więc jeśli podajemy coś bardziej egzotycznego warto poczytać wskazówki, jakie wino pozwoli wydobyć i wzmocnić smak podawanych potraw.