Przy serwowaniu wina podczas uroczystości, starajmy się pamiętać o jednej ważnej kwestii. Chodzi mianowicie o zasadę, mówiącą o tym, że nie mniej ważna od samego wina, jest również butelka, w której jest ono serwowane. Najczęściej jest ona zrobiona z bezbarwnego (dla białego wina) szkła, bądź też przybierającego ciemnozielone lub ciemnobrązowe zabarwienie (w przypadku win czerwonych).

Trunek winny przechowywany w butelce powinien posiadać dogodne warunki do tego, by móc osiągnąć pełny rozkwit, a więc uzyskać pożądany bukiet zapachowy oraz wyborny smak. Wszystkie butelki, do których rozlewane jest wino, powinny więc spełniać restrykcyjne wymogi, ponieważ to od w dużym stopniu zależy przebieg procesu starzenia się wina, a dokładnie jego prawidłowość. Najważniejsze, by naczynie zapewniało utrzymanie pożądanej temperatury wewnątrz, a także zapewniało skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem promieni świetlnych.

To ważne, aby goście zaproszeni na uroczystość wspominali ją w przyszłości, jako tę, na której serwowano wino najlepszej jakości. Pamiętajmy, że nawet najbardziej jakościowe i najdroższe wino można szybko zepsuć niewłaściwym przechowywaniem, czy nieodpowiednim serwowaniem. Dobrze jest zdawać sobie sprawę z tego, że kształt butelki jest cechą charakterystyczną dla danego regionu winiarskiego.

Ludzie, którzy ze swobodą poruszają się po świecie win, z łatwością określą pochodzenie danego wina, jedynie na podstawie wyglądu jego butelki. Kto wie, być może na naszej uroczystości również pojawią się tacy eksperci? A może to my- gospodarze przyjęcia, będziemy mieli okazję do popisania się i zabłyśnięcia swoja winiarską wiedzą?.