Wino daje bardzo ciekawe możliwości wszystkim tym, którzy chcą docenić jego walory i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Możemy pić wino jako zwykły napój – popijać nim posiłki, parować z konkretnymi produktami, takimi jak sery lub też wykorzystywać w kuchni do przyrządzania marynat, sosów oraz zup. Potencjał jaki tkwi w winie jest naprawdę ogromny, stąd nie powinien nas dziwić fakt, że można z jego pomocą zrobić również bardzo interesujący deser – choć nie tylko o desery w tym kontekście chodzi. Czy słyszeliście kiedyś o galaretce z wina? Idziemy o zakład, że duża część z czytelników nigdy by na to nie wpadła, ponieważ pomysł rzeczywiście nie jest zbyt rozpowszechniony. Sztuka kulinarna jest jednak na tyle bogata, że pozwala nam cieszyć się również takimi bardzo ciekawymi przysmakami. Składnikiem podstawowym takiej galaretki jest wino – w sumie wszystko jedno, czy będzie białe, różowe czy czerwone.

Kwestią otwartą jest smak. Tu wszystko zależy od tego, czy chcemy zrobić sobie galaretkę w charakterze deseru lub dodatku do jakiegoś ciasta, czy też ma ona towarzyszyć daniu obiadowemu. Słodkie wina gronowe nadają się idealnie, aby przygotować galaretkę na deser. Najpierw powinniśmy odparować przynajmniej część alkoholu, chyba że nasza intencja jest wprost przeciwna. Kiedy to się stanie, do rozgrzanego wina możemy dodać roztwór z żelatyny wieprzowej – jest ona całkowicie neutralna, więc stosuje się ją jako składnik wielu galaretek. Kiedy mamy pewność, że wszystko się rozpuściło, możemy odstawić płyn do wystygnięcia.

Opcjonalnie można dodać przypraw korzennych lub skórek z cytrusów, a także dosłodzić, jeśli uznamy, że słodyczy jest zbyt mało.