Realia kuchni różnią się nieco od realiów degustacyjnych. Właśnie dlatego konsumenci, którzy chcą zwyczajnie napić się wina mają pełną swobodę w wyborze butelki, która spełni ich oczekiwania, natomiast gotując coś musimy się trzymać raczej pewnych wytycznych. Generalnie profesjonalni kucharze z doświadczeniem są dość zgodni, że wina wytrawne są zdecydowanie lepsze jako składnik rozmaitych dań. Głównie przesądza to, iż nie są słodkie, a winna wytrawność i cierpkość potrafi się doskonale komponować z mięsem, treściwymi sosami czy innymi znakomitościami. Użycie konkretnego wina zależy w dużym stopniu od kucharza, który zazwyczaj ma swoje ulubione opcje. Natomiast osoby, które gotują dla siebie oraz bliskich w domowych warunkach nie powinny jakoś przesadnie przebierać wśród butelek. W gruncie rzeczy już naprawdę tanie wytrawne wino nadaje się do tego, aby coś z jego udziałem ugotować.

Oczywiście szlachetniejsze gatunki mogą nieco „podnieść” smak, ale na co dzień nie musimy przecież sięgać po jakiekolwiek ekstrawagancje. Najważniejsze, aby jakieś wino w ogóle się pojawiło. Tańsze wino wytrawne o przyzwoitych parametrach kupimy w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Nie musimy udawać się do żadnego specjalistycznego punktu. Plusem w tym kontekście jest to, że o wytrawne trunki zdecydowanie łatwiej niż o te słodsze, którymi dystrybutorzy raczej nie rozpieszczają. To, czy należy użyć wina czerwonego czy białego jest mniej istotne, jednakże w pewnych sytuacjach odgrywa znaczącą rolę. Sosy do mięs generalnie lepiej łączą się z winem czerwonym.