Wino może wspomóc Twoje ciało na wiele sposobów. Wspiera zarówno układ krążenia, jak i działanie umysłu – pomijając stan lekkiego otępienia zaraz po przyswojeniu alkoholu. Długotrwałe skutki regularnego spożywania wina w niedużych ilościach są bardzo pożądane ze zdrowotnego punktu widzenia. Jednak właściwie dlaczego wino jest tak dobre dla organizmu? Jednym z najważniejszych składników wina są polifenole. To substancje, które mają bardzo dobry wpływ na układ krążenia – o którym najczęściej słyszy się w kontekście leczenia za pomocą wina. Polifenole zmniejszają ryzyko powikłań związanych z miażdżycą.

Spowalniają rozwój choroby, która może prowadzić do problemów z sercem, jak i wylewów krwi do mózgu. Zbawiennie na układ krwionośny wpływa również hamowanie zakrzepicy. Jakby tego było mało, wino może spowalniać rozwój chorób nowotworowych. Na pewno za pomocą butelki wina nie zwalczysz raka, ale możesz przyhamować rozwój śmiertelnej choroby, jak i zmniejszyć ryzyko zachorowania. To samo dotyczy zespołu Alzheimera, który dotyka dziś znaczny odsetek starszych ludzi. Wino sprawi, że choroba będzie postępować wolniej.

Dobre wieści również dla tych, którzy uwielbiają czerwone wino, a mają problem z wysokim poziomem złego cholesterolu. Szlachetny trunek reguluje gospodarkę cholesterolową. A to oznacza, że napój może pomóc zrekompensować zaniedbania w diecie i przywrócić właściwy poziom cholesterolu. Na koniec warto również wspomnieć o antocyjanach. To substancje, którym wino zawdzięcza piękną barwę. Natomiast amatorzy rubinowego trunku dzięki antocyjanom zyskają gładszą i lepiej odżywioną skórę.