Osoba, która zawodowo zajmuje się profesjonalną degustacją wina nazywana jest kiperem. To profesja wymagająca obszernej wiedzy z zakresy historii, rodzajów winorośli, metod produkcji a także rodzajów win. Taki specjalista powinien wykazywać się również nieprzeciętnie wrażliwym węchem i zmysłem smaku a także doświadczenie w organoleptycznej ocenie tego szlachetnego trunku.

Nie jest to jak widać zawód łatwy i wymaga dokładności, sumienności i skupienia podczas oceny wina. Cały proces degustacji w zasadzie nie zaczyna się od próbowania i smakowania wina. Rozpoczyna się on już na etapie oceny trunku kiedy jest on jeszcze zamknięty w butelce.

Kolejnym krokiem jest ocena zapachu i właściwości wina po rozlaniu go do odpowiedniego rodzaju szkła. Rodzaj szkła także odgrywa tutaj nie małe znaczenie, dlatego degustator powinien być wyczulony i dokładnie dobrać jego gatunek do rozlewanego w nań wina. Kolejny krokiem jest aromat.

Bukiet zapachowy to jeden z kluczowych elementów oceny trunku. Degustator zanim skosztuje wino, sprawdza również jego gęstość, lepkość, przejrzystość i barwę obracając kieliszkiem lub szklanki martini i dokładnie oglądając jego zachowanie podczas tej czynności. To także kluczowy etap w poprawnej ocenie i klasyfikacji.

Następnym krokiem jest smakowanie wina w postaci płukania ust. Dobry kiper rzadko kiedy pozwala sobie na picie trunku, który ocenia podczas pracy. Po wykonaniu wszystkich wyżej wymienionych etapów może przystąpić do komponowania oceny lub opisu danego wina.