Sztuka dobierania odpowiedniego wina do potrawy jest nie lada wyzwaniem. Amatorzy, którzy od czasu do czasu sięgają po kieliszek wina do posiłku mają z tym duży problem. Dlatego też przedstawiamy kilka porad na temat podawania wina słodkiego, aby nie popełnić faux pas.

Słodkie wina należą do win deserowych, zatem należy je podawać do deserów lub zamiast ich – na zakończenie posiłku. Słodkie białe wina doskonale sprawdzają się także w roli aperitifów, czyli win, które podaje się przed rozpoczęciem jedzenia. Takim winem jest na przykład tokaj.

Jednakże jeśli decydujemy się do podawania wina słodkiego do deseru, musimy uważać, aby nie przesłodzić. Doskonale będzie komponować się z tortami, ciastami, deserami na bazie owoców oraz samymi owocami. Warto pamiętać, że niektóre wina słodkie same w sobie mają dużą zawartość cukru.

Zatem jeśli podamy je z bardzo słodkim deserem, możemy wywołać kulinarną katastrofę. Wino słodkie nie musi być jednak podawane tylko i wyłącznie do deseru. Można je serwować do niektórych posiłków wytrawnych.

Czerwone wina słodkie pasują do serów z przerostem francuskiej pleśni. Z kolei białe dobrze komponują się z niektórymi rybami oraz gęsią wątróbką. Należy pamiętać, aby słodkie wino było zawsze serwowane schłodzone.

Przed podaniem butelka powinna około dwóch godzin znajdować się w lodówce. Optymalna temperatura to 6-12 stopni Celsjusza, w zależności czy wino ma bukiet lekki, czy ciężki. Warto także wiedzieć, ze wina deserowe mają dosyć bogaty aromat i pasują do nich mniejsze kieliszki.

https://winezja.pl/ https://www.cafitesse.pl/herbaty.html