Kim jest sommelier? Przypisanie znaczenia tej profesji na równi z zawodem jakim jest kelner byłoby dużym niedopowiedzeniem. Faktycznie, sommelier jest w pewnym sensie kelnerem, jednak takim, którego obowiązki sprowadzają się do odpowiedzialności za wszelkie czynności dotyczące wina – jego pozyskiwania z różnych regionów, doboru odpowiednich gatunków, przechowywania, doradzania klientom w kwestii wyboru rodzaju najbardziej pasującego do zamówionej potrawy, czy komponowanie karty win, wraz opisem poszczególnych gatunków. Potocznie, określa się sommeliera jako „kelnera od win”. Można też określić go za pomocą bardziej estetycznych, nieco metaforycznych słów: znawca win, człowiek dzięki któremu lokal nabiera wyjątkowej atmosfery i klimatu. Profesjonalnych sommelierów raczej trudno spotkać w typowej knajpie, czy przeciętnej restauracji.

Pracują oni raczej dla drogich, ekskluzywnych lokali. Być może z tego powodu, profesja jaką jest sommelier jest mało znana i rzadko spotykana w naszym kraju. Niekiedy określa się ją nawet jako abstrakcyjną, nieistniejącą. Nie da się jednak ukryć, że istnieją ludzie, którzy cenią sobie w restauracji, obecność człowieka, który potrafi profesjonalnie zająć się klientem pod kątem doboru najwłaściwszego trunku winnego. Są to przede wszystkim ludzie zamożni oraz smakosze, pasjonaci wina, którzy zwracają uwagę na szczegóły oraz uwielbiają delektować się smakiem.

Sommeliera z prawdziwego zdarzenia rozpoznamy po dobrze skrojonym garniturze oraz nienagannych manierach.