Colchagua Valley to region Chile, który znany jest z produkcji wysoko jakościowych win. Obszar ten położony jest w dolinie rzek, dzięki czemu istnieje możliwość uprawy najlepszych szczepów. Właściciele winnic w Colchagua Valley niezwykle cenią swoje wina, a jednocześnie starają się je ulepszyć. Z tego powodu poszukują coraz to nowszych sposobów produkcji wina i uprawy winorośli.

W Colchagua Valley dominują przeważnie winogrona czerwone. Wiąże się to ze specyficznym klimatem, który w tym miejscu określany jest jako ciepły. Opady są tutaj umiarkowane. Colchagua Valley cechuje się dobrą jakością gleb, jednak dotyczy to wyłącznie tych, które położone są w okolicy rzek. Pozostałe gleby zaliczają się do płytkich oraz kamienistych. W Colchagua Valley uprawia się takie szczepy, jak cabernet sauvignon, merlot czy chardonnay.

Na terenie Colchagua Valley wyróżnia się wiele posiadłości, które zajmują się wytwarzaniem światowej sławy win. Do jednej z nich zalicza się Bisquertt. Posiadłość należy do rodziny, która produkcją wina zajmuje się od kilku pokoleń. Doświadczenie oraz tradycja zaowocowało znanymi markami, takimi jak Pedrones, La Joya. Równie popularna jest Caliterra. W winnicy tej produkowane są przede wszystkim wina jednoszczepowe. Do produkcji używa się głównie cabernet i chardonnay. Z kolei Santa Laura to winnica, która zajmuje się głównie wytwarzaniem wina czerwonego. Do produkcji win stosuje się głównie takie szczepy, jak cabernet. Wino to ma swoich zwolenników na całym świecie.