Czego nie może zabraknąć podczas śniadania? Odpowiedź wydaje się być oczywista. Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez chleba. Rzecz jasna „nie samym chlebem żyje człowiek”. Często robiąc sobie kanapki na pieczywo kładziemy wędlinę lub jajko. Zdrowym dodatkiem są również warzywa takie jak pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek. Jeśli nie mamy jednak ochoty na kanapki, możemy sobie przygotować pyszną jajecznicę.

Wszystko tak naprawdę zależy od naszych upodobań, a także od tego, na co mamy aktualnie ochotę. Samodzielny wypiek chleba Ilu piekarzy, tyle rodzajów chleba. Mimo tego, iż wielu jest piekarzy, którzy dostarczają nam chleb, czasami sami próbujemy go zrobić. W związku z tym zadajemy sobie pytanie, co zawiera chleb? Głównymi składnikami są mąka, woda, sól, zakwas i/lub drożdże. W zależności od rodzaju wypiekanego chleba możemy posłużyć się albo mąką pszenną, albo mąką żytnia. Z wyżej wymienionych składników możemy zagnieść ciasto, uformować bochen, a następnie poddać pieczeniu.

Najlepszym piecem byłby piec piekarski, jednak w domowych warunkach można przygotować chleb w zwykłym piekarniku. Dodatki do pieczywa W przypadku wypieku ciasta możemy sięgnąć po różne dodatki. Podobna sytuacja jest z pieczywem. Oprócz podstawowych składników chleb może zawierać: ziarna dyni, słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, otręby. Oprócz tego wyżej wymienione produkty można również użyć jako posypkę na chleb. Dodatkowo dość często stosuje się sezam oraz mak.

Ilość składników zależy od tego, czy chcemy mieć standardowy chleb, czy jednak wolimy pójść w kierunku nietypowej receptury. .