Wino jest napojem, który zachwyca swoją złożonością i to pomimo faktu, że typowe wino powstaje tylko i wyłącznie z jednego surowca, czyli z winogron. Rzecz jasna nie tylko one w sensie technicznym nadają się do tego, aby wino z nich przygotować. W zasadzie możemy użyć w tym celu wszystkich owoców miękkich, dlatego nie powinno nas zaskoczyć wino z porzeczek, truskawek, śliwek czy dzikiej róży. W błędzie są również ci, którzy wina owocowe nie uzyskane z winorośli uważają za gorsze. Przez lata wykształcił się w Polsce negatywny stereotyp taniego wina owocowego, którym raczy się uliczny element. Nic bardziej mylnego. Na całym świecie i również w Polsce działają winiarnie, które z powodzeniem zajmują się wytwarzaniem wysokiej jakości win z różnych owoców.

Są to wina zarówno wytrawne, jak i słodkie. Cechują się bogatym bukietem i różnorodnością doznań, a zmienność ta wynika ze stosowania rożnych gatunków owoców. W naszym kraju przykładem zakładu produkującego wyborne wina owocowe jest koniński Vinkon, który słynie także z doskonałego cydru oraz perry. Swoją drogą cydr jest z winem bardzo blisko spokrewniony. Różnorodne doznania smakowe i aromatyczne dotyczą także klasycznych win pozyskiwanych na drodze fermentacji moszczu winogronowego. Wpływ na to wszystko mają użyte owoce, szczep drożdży winnych, dodatek cukru w czasie fermentacji oraz wiele innych czynników, o których będziemy jeszcze wspominać. Najważniejsze jest to, aby cieszyć się fantastycznym smakiem i nie obawiać się eksperymentować z winami – zarówno tymi droższymi, jak i tańszymi.