Miłośnicy wina, zwłaszcza ci, którzy zaliczają się do entuzjastów i poszukiwaczy nowych, oryginalnych smaków, z pewnością powinni skosztować wina ananasowego. Jest to bowiem idealna mieszanka znanej wszystkim wykwintności wina oraz nietypowego dla tego trunku, bo tropikalnego posmaku. Faktem jest jednak, że istnieje zasadnicza różnica pomiędzy produkcją tego specjału w krajach, które dysponują naturalnymi i nieograniczonymi zasobami ananasowymi, a wytwarzaniem go w Polsce, gdzie co prawda owoce te są dostępne w marketach, ale jednak nie zawsze charakteryzują się dobrą jakością.

Dlatego też bardzo istotnym etapem podczas ich zakupu jest dokładna i uważna selekcja, jako że dobre, smaczne wino można otrzymać jedynie z odpowiednio dojrzałych i nieuszkodzonych owoców. Złotą radą podczas wybierania ananasów, które mają posłużyć do produkcji wina, jest powąchanie ich od spodu. Jeśli zapach będzie wyraźnie słodki, to jest to jedna z oznak właściwej dojrzałości owocu.

Aby się dodatkowo upewnić, można też podjąć próbę oderwania listków ze środka – jeśli przyjdzie nam to z łatwością, to jest to dobra wiadomość. Mając już zakupiony owocowy materiał produkcyjny, należy w kolejnym etapie dokonać rozcieńczenia ananasowego soku, gdyż w swej czystej postaci może on z dużym prawdopodobieństwem przyczynić się do uzyskania zbyt kwaśnego lub też cierpkiego wina. Pamiętajmy, że nastaw przygotowany na przyszłe wino ananasowe powinien dojrzewać leżąc zakorkowany w pozycji poziomej.

Po upływie kilku tygodni otrzymamy oryginalny trunek winny o smaku ananasowym. Warto więc poeksperymentować.