Amancio to potężne wino czerwone, których zachwycają się znani testerzy z całego świata, w tym Stephen Tanzer i Peter Parker. Trunek zaskakuje pijącego bukietem smaków i aromatów. Znajdziesz tutaj smaki jagód, azjatyckie ostre aromaty, jak i wysoką mineralność. Wino jest słodkie, jedwabiste i posiada wyczuwalne tony wielu ciemnych owoców. Finisz jest długi i niezwykle wyrazisty. Spephen Tanzer mówi o aromacie, że tego wina można by używać jako perfum.

Ponadto trunek posiada solidną dawkę tanin i ma mocną strukturę. Czuć też nuty lukrecji i figi. Wino ma doskonały potencjał starzenia. Najbardziej znany rocznik 2007 poleca się otwierać po roku 2011. Amancio pochodzi od rodziny Eguren, która zajmuje się produkcją trunków od pięciu pokoleń. Pierwsze doskonałe napoje Egurenów powstawały w 1870 roku.

Od tamtej pory zmieniły się techniki, podejście do winiarstwa, ewoluowały smaki i aromaty. Niezmienny jednak pozostał fakt, że Eguren potrafią tworzyć jedne z najlepszych win na świecie. Trudno powiedzieć, co dokładnie kryje się za doskonałym smakiem Amancio, jak i innych produktów tej winnicy. Na pewno część zasług należy przypisać Marcusowi Eguren, które aktualnie prowadzi firmę i chętnie odkrywa przed nią nowe horyzonty. Marcus łączy najlepsze elementy tradycji z nowoczesnością, tworząc wybitne trunki. Wina rodziny Eguren zaskakują nawet największych koneserów.

Są też miłym zaskoczeniem dla osób rozsmakowanych w winach Australii czy Ameryki Południowej. Oferują to, co najlepsze w Hiszpańskim winiarstwie.